flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 124 КК України.

20 липня 2015, 12:11

 

В 08.00 годин, знаходячись за місцем свого мешкання, в ході конфлікту, який виник на побутовому ґрунті з  громадянином  О.В., захищаючись від останнього, умисно наніс значну кількість ударів кулаком  по його тілу, спричинивши останньому тяжкі тілесні ушкодження, перевищивши межі необхідної оборони, заподіявши останньому тяжкої шкоди, яка явно не відповідала небезпечності посягання або обстановці захисту. Були встановлені наступні тілесні ушкодження: забита рана в проекції зовнішнього кінця лівої брови; садна обличчя: нижче зовнішнього кута правого ока, нижньої повіки у внутрішнього кута лівого ока, спинки та кінчику носу; садни та крововиливи у м’яких тканинах голови в лобовій області, а також у зовнішнього кінця лівої брови; Крововилив у корені брижейки тонкої кишки; Множинні переломи лівих ребер: IV, VIII, IX, X, XI, XII по різним лініям з порушенням цілісності плеври та крововиливом у ліву плевральну порожнечу. Вказані ушкодження, розташовані у різних областях тіла, були спричинені в результаті множинних ударних впливів тупими твердими предметами з обмеженню контактуючою поверхнею (припустимо кулаки, ноги). Індивідуальні ознаки цих предметів не відобразилися в тілесних ушкодженнях. В наслідок отриманих тілесних ушкоджень настала смерть О.В.

В судовому засіданні К. визнав винуватість у вчиненні тяжких тілесних ушкоджень О.В. та показав суду, що увечері 30 січня 2013 року приблизно о 22 годині О.В., його дядька, у стані алкогольного сп’яніння, непритомного, привезли дві незнайомі дівчини, які пояснили, що вони його підібрали на вулиці. У О.В. були подряпини на обличчі. 31 січня 2013 року приблизно о 8.00 годин знаходячись за місцем їх мешкання, О.В., знаходячись у стані алкогольного сп’яніння почав його (К.)ображати. Він не реагував на дії О.В. та той не задоволений тим, що його ігнорують, намагався вчинити бійку, але він ухилився. Через декілька хвилин О.В. знов почав ображати К. та декілька разів вдарив К. кулаком в живіт. Знаючи, що у О.В. в стані сп’яніння підвищується агресивність та він може учинити бійку в тому числі із застосуванням підручних засобів, К., намагаючись захистити себе від протиправних дій О.В. наніс останньому декілька ударів кулаком в груди, від чого той заспокоївся та він допоміг йому добратися до ліжка у його кімнаті. Подалі пішов на роботу, а О.В. залишився у будинку. Повернувшись в той день до дому приблизно о 21 годині до кімнати О.В. не заходив, а зранку 01 лютого 2014 року приблизно о 10 годині його розбудила мати та попросила підійти в кімнату О.В. перевірити його стан. О.В. сидів на підлозі біля ліжка та був мертвий.  К. розкаявся у вчиненому, не мав наміру позбавити О.В. життя, вважав, той отримує тільки синці та забої.

Як свідчать свідки, а саме сестра потерпілого О.В. яка показала суду, що О.В. 30 січня 2014 року у вечорі дійсно привезли на таксі у нетверезому стані, за зовнішнім виглядом нібито його побили, у неосудному стані. На наступний день, 31 січня 2014 року,  приблизно о 6 годині ранку пішла на роботу, а повернувшись близько 13 години до дому, заходила до нього в кімнату, бачила, що він був переодягнений та вже похмелився. Близько 16 години до нього заходила сестра Н.В. та повідомила, що той нічого не каже, тільки стогне. Враховуючи, що в нього і раніш траплялися сутички у п’яному стані, вона вирішила його не турбувати. Зранку зайшла до О.В. який не дихав та попросила сина, К., перевірити його стан, який подалі підтвердив, що той помер.  О.В. за характером схилений до агресії, міг раптово вдарити. Були неодноразові випадки коли він застосовував до неї насильство: бив палкою, розбив губу, зломав палець.

Суд прийшов до висновку, що за сукупністю доказів по справі, є підстави вважати, що з боку О.В. 31 січня 2014 року приблизно о 8 годині ранку мали місце протиправні дії в наслідок яких, обвинувачений К. спричинив йому тяжкі тілесні ушкодження, при здійснені захисту, який явно не відповідав небезпечності посягання чи обстановці, яка склалася, чим перевищив межі необхідної оборони, заподіявши тяжку шкоду.

Таким чином, К. своїми діями, які виразились в умисному  заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, вчинене у разі перевищення меж необхідної оборони, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 124 КК України.

Суд визнав К. визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 124 КК України та призначити йому покарання у виді обмеження волі строком на один рік.

Стягнути з К. на користь держави витрати на проведення судової експертизи в сумі 2294,00 грн.

 

 

Керівник апарату

Іллічівського міського суду

Одеської області                                                                                                 К.М. Рожкован

 

Виконавець: Гему Ю.Є. (04868) 6 53 03.