flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості підготовки позовних заяв

19 серпня 2012, 15:26

 Писати позовну заяву можна і від руки, необов'язково друкувати його на комп'ютері. Але все повинно бути чітко і акуратно. Безграмотні та неакуратні тексти справлять негативне враження на суддю і навіть можуть стати причиною відмови у подальшому розгляді справи, оскільки позов порахують складеним не за формою. Це ж стосується й мови, на якій складений позовний документ. Закон чітко визначає, що всі судові документи складаються на державній мові — українській. Якщо ви погано нею володієте, краще вдатися до допомоги знайомих, аніж писати на російській.

У шапці документа необхідно вказати інформацію про позивача (власні координати) і про відповідача. Під словами "Позовна заява" у дужках бажано стисло вказати суть справи (наприклад, "Про відшкодування морального збитку"). Висловлюйте текст стисло і лише по суті справи.

А тепер про суть вашої заяви. Почніть просто, мовляв, такого-то числа у такому-то місці відбулася наступна ситуація. Далі вкажіть, яке ваше право і ким його було порушено. Будьте завбачливі, у позовній заяві обов'язково пошліться на конкретні статті закону, які, на вашу думку, дають вам право вимагати рішення на вашу користь. Краще, якщо це буде не тільки посилання на конкретний кодекс (наприклад, Цивільний), але і окремий Закон (Указ, Ухвала, документи Пленуму Верховного суду), який регулюює правовідносини у тій сфері, у якій ваші права були порушені.

У кінці заяви чітко сформулюйте, яке рішення просите у суду. Пам’ятайте, що правосуддя здійснюється за принципом змагальності. Тобто правий буде той, хто зможе краще аргументувати свою позицію, надати необхідні документи.
Коли текст позовної заяви вже готовий, не забудьте внизу вказати перелік документів, які ви маєте у своєму розпорядженні. Їх копії або оригінали додаються до позову. Оригінали, втім, краще зберегти у себе. Копії документів можна завірити у нотаріуса, а можна і не робити цього — суддя сам звірить їх з оригіналами в судовому засіданні. Крім того, обов'язково зробіть копії позову і документів, що додаються, по кількості відповідачів у вашій справі.
До суду позовну заяву варто занести особисто. У канцелярії поставте вхідний штамп на своїй копії позовної заяви. Це превентивна міра, щоб потім ніхто не сказав, що ваша заява кудись пропала або загубилася. У той же час позов можна відправити і поштою. Але обов'язково замовленим листом, при цьому не забудьте зберегти чек про оплату послуг "Укрпошти". Разом з позовною заявою вам потрібно надати суду квитанції про сплату держмита. Її види і розмір вказані в окремому розділі сайту. Для зручності ми також подаємо й зразки окремих позовних заяв.
А тепер ще кілька питань, відповіді на які стануть вам у пригоді. Отож…

— Коли і як особа, до якої звернуто позов, дізнається про залучення її до судового процесу?

— Відповідно до конституційної засади про рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, відповідачу надано низку прав для захисту від заявлених позовних вимог. З цією метою позивач зобов’язаний подати позовну заяву з копіями відповідно до кількості відповідачів у справі, а також копії всіх доданих до заяви документів, котрі в процесі підготовки судом справи до розгляду в обов’язковому порядку вручаються відповідачу. Це дає змогу відповідачу підготувати відповідні правові способи захисту від заявлених вимог, а також за наявності підстав порушувати питання про зупинення чи закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду та вчинення судом інших процесуальних дій, передбачених ЦПК. Відповідач інколи може мати й самостійну вимогу до позивача, котру за змістом можна протиставити вимозі позивача. У такому разі він може заявити зустрічний позов — самостійну вимогу відповідача до позивача для сумісного розгляду в одному процесі первинного і зустрічного позовів.

— На кого покладається доказування своєї правоти у судовому спорі?

— У змагальному процесі, яким він сьогодні є, суд перестав буди «слідчим у цивільних справах», до обов’язків якого раніше було віднесено збирання доказів за власною ініціативою. Тепер, обов’язок доказувати фактичні обставини, які мають значення для справи, покладено на сторони та інших осіб, які беруть участь у справі. Усі докази у справі сторони та інші учасники процесу зобов’язані надати суду, який розглядає справу по суті. На цю вимогу закону слід звернути особливу увагу, оскільки при перегляді рішень в апеляційному та касаційному порядку нові докази дослідженню й оцінці, як правило, не підлягають.

— З якого часу судове рішення набирає сили закону?

— За загальним правилом постановлені судами першої інстанції рішення набирають чинності після їх перегляду в апеляційному порядку за умови, що апеляційна інстанція не знайшла підстав для їх скасування. Звичайно, що надані поради не претендують на повноту, оскільки за їх межами залишається безліч інших питань, пов’язаних з розглядом цивільних справ у першій інстанції, апеляційному та касаційному порядку. У всякому разі, звертаючись до суду, радила б скористатись допомогою фахівця у галузі права, детально ознайомитися з нормами ЦПК України, якими врегульовані питання, пов’язані з пред’явленням позову, процедурою розгляду справ у судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій.