flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС обговорюють з литовськими колегами питання запровадження електронного суду

27 травня 2019, 16:39

Судді Верховного Суду Олена КібенкоДмитро Луспеник та Олег Ткачук беруть участь у Литовсько-українському юридичному форумі, який проходить у м. Паланга (Литовська Республіка) 27–29 травня 2019 року. Захід організовано Національною судовою адміністрацією Литви в межах проекту «Допомога Україні в реалізації реформи судової системи». У юридичному форумі беруть участь представники судової влади з Литви та України.

Метою заходу є продовження співпраці та обмін досвідом судових установ України та Литви.

Литовська делегація поділилася досвідом запровадження електронного суду (система LITEKO). Окремі модулі електронного суду почали впроваджувати ще у 2004 році, а повноцінно система електронного документообігу запрацювала лише у 2015 році. У 2021 році планується повне оновлення системи відповідно до сучасних вимог.

Учасники форуму обговорювали також питання заохочення людей користуватися електронним судом. Литва пішла шляхом зменшення судового збору до 75 % та намагалася зробити програму максимально зручною для людей. Дуже спрощеною є ідентифікація – передбачили ідентифікацію не лише за допомогою електронного підпису, але й через ID-банкінг чи спеціальний пароль,  який можна отримати в суді.

На форумі приділили увагу і питанням захисту інформації. У Литві судді можуть користуватися системою лише з комп’ютерів, розташованих у приміщені  суду, а от користувачі електронного суду мають доступ до кабінету з будь-яких пристроїв.

Українську делегацію зацікавив литовський досвід тестування системи. Для якісної підготовки програми її тестували протягом 4–5 місяців. До складу робочої групи входили судді і працівники апарату з різних судів усіх юрисдикцій та інстанцій, адвокати і розробники системи. Завдяки такій підготовці на момент запуску програми все працювало без суттєвих проблем. Преса назвала цей запуск «справжньою історією успіху».

При цьому баланс зручності користування програмою вибудували таким чином, що потреби користувачів програми поставили на перше місце, а потреби судової системи – на друге.

Литовські колеги також повідомили, що Литва вирішила відмовитися від сканування усіх справ. Якщо справа надійшла до суду у паперовій формі, то вона у такій формі розглядається у всіх інстанціях. Це дозволило зняти навантаження на суди зі сканування справ.

У рамках форуму також був проведений тренінг розвитку комунікаційних та лідерських навичок. У Литві такі тренінги постійно проводять для суддів і працівників судів, адже суди є колективами, і вміння працювати разом ефективно без конфліктів, ухвалювати колегіальні рішення з урахуванням думки кожного, вміти доводити свої аргументи у дискусії є надзвичайно важливими.