flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підписано меморандум з питань правосуддя для неповнолітніх

15 березня 2018, 15:40
 
 

14 березня 2018 року Міністр юстиції Павло Петренко підписав Меморандум про взаєморозуміння щодо підтримки впровадження ініціативи зі співробітництва у галузі захисту прав дітей. Документ, під яким також поставили підписи представники Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Програми USAID «Нове правосуддя» та Координаційного центру з надання правової допомоги, покликаний запровадити нові практики відновного правосуддя та медіації серед неповнолітніх.

«Український Уряд, Парламент і Президент приділяють комплексну увагу питанням захисту прав дитини. Сьогодні ми підписуємо меморандум і запускаємо перші практичні ініціативи із медіації серед неповнолітніх, а також навчання адвокатів, які працюють в системі БПД у напрямку роботи з дітьми», - зазначив очільник Мін’юсту.

Він наголосив: міжнародні стандарти вимагають не лише скасування перешкод на шляху до альтернативних способів вирішення конфліктів, а й стимулювання застосування таких альтернатив з боку держави.

«Слідчий, прокурор чи суддя повинні отримати можливість направляти справу на медіацію та якомога частіше використовувати інші способи покарання, які не передбачають ізоляцію неповнолітніх від суспільства. Крім того, співробітники відповідних органів мають отримати методичні рекомендації щодо того, як відбирати справи для медіації і як створювати умови, які дають змогу вирішити таку справу поза судом», - зауважив Павло Петренко.

Він подякував партнерам з Програми USAID «Нове правосуддя», ЮНІСЕФ в Україні, Координаційному центру з надання безоплатної правової допомоги, які спільно з Міністерством юстиції системно підійшли до питань запровадження юстиції для неповнолітніх.

За словами керівника відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Томаса Вайта, захист прав дітей є вкрай важливим, адже вони є однією з найбільш вразливих верств суспільства. Тому, надзвичайно важливо, щоб закони та політика у сфері захисту прав дітей повністю відповідали конкретним потребам підлітків.

«Національна стратегія у сфері прав людини та план її реалізації наголошують на важливості удосконалення системи правосуддя для неповнолітніх. Досягнення цього забезпечить розробка спеціальних навчальних програм для представників усіх професій, пов’язаних з неповнолітніми, розробка програм реабілітації та ресоціалізації неповнолітніх та прийняття закону про ювенальну юстицію», - наголосив він.

За словами Томаса Вайта, це честь для USAID підтримати програму навчання адвокатів системи безоплатної правової допомоги щодо прав неповнолітніх в системі кримінальної юстиції. Це не тільки підвищить якість послуг правової допомоги дітям, але й сприятиме зростанню довіри громадян до правосуддя загалом.

«Згідно з Конвенцією про права дитини, затримання чи ув'язнення дитини може використовуватися лише як крайня міра і протягом найкоротшого періоду часу. Ми віримо, що правосуддя для дітей має бути на захисті інтересів кожної дитини. ЮНІСЕФ сподівається, що це партнерство допоможе запровадити програму «відновлення» на національному рівні в Україні за підтримки Уряду та центрів безплатної правової допомоги», - підкреслила Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс.

За словами Директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка, чинне законодавство передбачає спеціальні вимоги щодо суддів, прокурорів та слідчих, які беруть участь у справах дітей, однак не містить аналогічних вимог до адвокатів.

«Підписання цього меморандуму допоможе нам заповнити цей правовий вакуум», - підкреслив він. 

Фото за посиланням:

https://minjust.gov.ua/galleries/pidpisannya-memorandumu-pro-spivrobitnitstvo-u-galuzi-zahistu-prav-ditey-kiiv-14-bereznya-2018-roku

Відео за посиланням:

https://minjust.gov.ua/watch/ministr-yustitsii-pavlo-petrenko-pidpisav-memorandum-pro-vzaemorozuminnya-schodo-pidtrimki-vprovadjennya-initsiativi-zi-spivrobitnitstva-u-galuzi-zahistu-prav-ditey

 

Джерело