flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

06 квітня 2018 року, суддя Іллічівського міського суду Одеської області проголосив вирок відносно громадянина, який обвинувачувалась у скоєнні злочину передбаченого ч.1 ст.309 КК України, (придбання наркотичних засобів) та призначив йому покарання у виді

12 квітня 2018, 10:07

06 квітня 2018 року, суддя Іллічівського міського суду Одеської області проголосив вирок відносно громадянина, яка обвинувачувалась у скоєнні злочину передбаченого ч.1 ст.309 КК України, (придбання наркотичних засобів) та призначив йому покарання у виді штрафу

Восени 2017 року, більш точний час не встановлено, знаходячись у полі, яке розташоване у межах Малодолинської сільської ради м. Чорноморська Одеської області, умисно назбирав листя та суцвіття коноплі, тим самим незаконно вчинив придбання наркотичних засобів, без мету збуту, для особистого вживання, після чого громадянин З. на мопеді перевіз вказаний наркотичний засіб до місця свого проживання, розташованого за адресою: Одеської області, м. Чорноморськ тим самим умисно, незаконно вчинив перевезення наркотичних засобів, без мету збуту, для особистого вживання.

В подальшому, З. за місцем свого проживання відокремив листя та суцвіття від конопель, висушив та подрібнив утворену суміш з метою подальшого вживання наркотичного засобу шляхом куріння, тим самим умисно, без мети збуту, виготовив наркотичний засіб, обіг якого заборонено – канабіс, після чого умисно, без мети збуту, з метою особистого вживання, незаконно зберігав при собі наркотичний засіб до моменту коли 24 листопада 2017 року о 00.20 годині біля будинку № 46 у м. Чорноморську Одеської області З. був зупинений співробітниками Чорноморського ВП Овідіопольського ВП ГУНП в Одеській області та в нього було виявлено та вилучено речовину рослинного походження, сіро-зеленого кольору.

Відповідно до висновку експерта від 22 лютого 2018 року Одеського науково-дослідного експертно-кримінального центру МВС України, вилучена у З. речовина є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено – канабіс. Маса канабісу в перерахуванні на суху речовину склала 7,59 грамів.

Таким чином, З. своїми умисними діями, які виразилися в незаконному придбанні, перевезенні, виготовлені, зберіганні наркотичних речовин без мети збуту, вчинив злочин, передбачений ст. 309 ч. 1 КК України.

26 березня 2018 року між сторонами кримінального провадження: прокурором Іллічівської місцевої прокуратури Одеської області якому на підставі ст.37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні та обвинуваченим З., за участю захисника укладено угоду про визнання винуватості, відповідно до умов якої З. було пред’явлено обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість у вчинені зазначеного злочину, зобов’язався сплатити судові витрати в розмірі 1144,00грн., протягом місяця з дня набуття чинності вироку, сторонами погоджено покарання  громадянина З. у виді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850,00 грн.

В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, наслідки її невиконання.

Суд дослідивши матеріали вирішив, що відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про визнання винуватості між обвинуваченим та прокурором. Згідно ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів. Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено, що З. обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, який згідно ст. 12 КК України, є злочином середньої тяжкості.

При цьому судом з'ясовано, що обвинувачений З. цілком розуміє права, визначені ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання яке буде застосоване до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд врахував наступні обставини, що пом'якшують покарання обвинуваченого З. – беззастережне визнання вини, щире каяття, інвалідність.

Керуючись ст.ст. 12, 309 КК України, ст. ст. 370, 374, 394, 469, 473-476 КПК України суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену 26 березня 2018 року між обвинуваченим З., за участю адвоката та прокурором Іллічівської місцевої прокуратури Одеської області та визнав винуватим громадянина З. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850,00 грн. та стягнув з громадянина З. судові витрати в розмірі 1144,00грн.

Ознайомитися з текстом вироку можливо у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером провадження  № 501/705/18, 1-кп/501/140/18

Прес-служба Іллічівського міського суду Одеської області