flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відсутність доказів фіксації адміністративного правопорушення, вчиненого водієм є підставою для скасування постанови про адміністративне правопорушення та накладення стягнення

11 липня 2019, 09:51

10 червня 2019 року Першим апеляційним адміністративним судом розглянуто у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом фізичної особи до поліцейського відділу поліції про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення у справі про адміністративне правопорушення на рішення Великоновосілківського районного суду Донецької області від 20 квітня 2019 року.

Під час розгляду справи Першим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову, в якій зазначено таке.

Підставою для звернення особи до суду з позовом стало винесення поліцейським постанови, якою на відповідну особу накладено штраф за порушення правил дорожнього руху.

В ході розгляду справи судом з’ясовано, що особу, як водія транспортного засобу, притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за керування транспортним засобом з причепом, у якого був відсутній номерний знак відповідно до частини 6 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Приймаючи рішення по суті заявлених позовних вимог, Перший апеляційний адміністративний суд дійшов висновку, що спірна постанова підлягає скасуванню, оскільки патрульною поліцією не надано суду безспірних та допустимих доказів, які б підтверджували факт порушення водієм транспортного засобу Правил дорожнього руху України окрім оскаржуваної постанови, зазначивши при цьому, що сама по собі постанова про адміністративне правопорушення по своїй правовій природі є рішенням суб'єкта владних повноважень щодо наслідків розгляду зафіксованого правопорушення, якому передує фіксування цього правопорушення, докази якого відсутні в матеріалах справи.

Таким чином, постанова про накладення адміністративного стягнення за адміністративне правопорушення є неправомірною та підлягає скасуванню.

При вирішенні справи судом враховано також висновки Верховного Суду, які відображено у постанові від 26 квітня 2018 року у справі № 338/1/17.

Детальніше з текстом постанови від 10 червня 2019 року по справі № 220/357/19 можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/ 82287389.

 

Джерело: Перший апеляційний адміністративний суд