flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Суд повинен привносити мир в суспільство», – Голова Верховного Суду штату Огайо, США, Морін О’Коннор (Maureen O’Connor)

06 серпня 2019, 14:59

На цьому Голова Верховного Суду штату Огайо, США, Морін О’Коннор (Maureen O’Connor) наголосила, відкриваючи перший робочий день щорічної Міжнародної конференції прес-секретарів судів, що триває із 4 по 7 серпня 2019 року в Сполучених Штатах Америки (місто Клівленд, штат Огайо).

Міжнародна конференція прес-секретарів судів (Conference of Court Public Information Officers) – це професійна організація, яка надає можливість навчання, взаємодії, обміну досвідом та підвищення кваліфікації з урахуванням особливостей роботи прес-секретарям у всьому світі.

Візит організовано за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя». Вперше у заході бере участь делегація суддів та представників комунікаційних підрозділів Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області, Хмельницького апеляційного суду.

Вітаючи учасників конференції, Голова Верховного Суду штату Огайо, США, Морін О’Коннор розповіла про глобальні зміни, яких зазнала судова система штату Огайо в останні сім років. За словами Морін О’Коннор, суд залишається одним із найпотужніших охоронців прав людини, тому є певною мірою агентом змін у США, адже його рішення – це відповідь, перш за все, на потреби людини, що в результаті змінює на краще загальні правила співжиття у суспільстві. «Суд повинен привносити мир в суспільство», – переконана Голова Верховного Суду штату Огайо, США, Морін О’Коннор. Змінюючи підходи до взаємодії із суспільством, судді штату самі стали провідниками цих реформ, взявши на озброєння комунікацію із громадою, за підтримки асоціації адвокатів, правових вищих навчальних закладів та медіа.

Коли суддя Ентоні Каппіцці з Дейтона згадував жахливі факти погроз на адресу його дружини та дітей під час розгляду ним кримінальної справи, він ледь стримував емоції. Питання захисту та належного превентивного реагування на ключові загрози представникам суддівської професії, пов’язані з їхнього щоденною працею, – одна із найважливіших тем конференції. Суддя став предметом атаки після рішення у справі 7 обвинувачених у викраденні телефонів. Під час конференції експерти ідентифікували ключові загрози, з якими  стикаються представники судової системи, з-поміж яких cкоординовані кампанії, що мають на меті поставити під сумнів легітимність судового рішення, особливо коли йдеться про суперечливі, поляризуючі рішення, шахрайство, фальсифікацію доказів, корупцію тощо. Американські судді серед загроз називають і атаки на суддів під час балотування  на посаду судді, звинувачення у порушенні етики чи расизмі, поширенні сфальшованих судових рішень, негативних стереотипів, фейків тощо. Директор з питань комунікацій державних судів штату Юта Джефф Фаттах, зокрема, наголосив на важливості планування дій суду щодо заходів безпеки у разі загрози тероризму, повідомлення про мінування суду або слухання подібних справ у суді, що може спровокувати неналежну поведінку.

Питання ідентифікації фейкової інформації учасники конференції обговорили в контексті  протидії дезінформації. Асоційований менеджер з питань політики та уряду у Facebook Ліза-Барт Долан поділилася особливостями роботи у соціальних мережах тощо.

Директор з питань інформації Верховного Суду штату Огайо Ед Міллер, співробітник інформаційної інстанції у Восьмому судовому окружному суді штату Невада Мері Енн Прайс присвятили наступну сесію ознайомленню із технологією проведення ефективних медіа-кампаній та вмінню комунікувати із суспільством, розповідаючи повчальні, емоційні, навчальні та надихаючі історії, а також розвивати взаємодію та будувати ефективну співпрацю з неурядовими організаціями.

 

Джерело