flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Врегульовано критичні ситуації зі здійснення правосуддя у місцевих судах

12 серпня 2019, 11:57

Сьогодні, 9 серпня 2019 року, за результатами оголошеного 2 липня 2019 року конкурсного добору Комісія надіслала до Вищої ради правосуддя рекомендації про призначення 467 кандидатів суддями 263 судів.

Таким чином, у 16 судах найближчим часом може бути відновлено здійснення правосуддя на постійній основі, а у 99 судах – врегульовано надмірний рівень судового навантаження (інформація про суди, в яких вирішуються проблемні питання зі здійснення правосуддя додається).

Критичні ситуації зі здійснення правосуддя почали утворюватись у 2016 році у зв’язку з масовим звільненням суддів.

Процедура добору та призначення на посаду судді відповідно до закону включає 15 самостійних стадій, 13 з яких здійснюються Комісією.

Наразі залишились незавершеними 2 стадії призначення:

1) розгляд Вищою радою правосуддя рекомендацій Комісії та ухвалення рішення щодо кандидатів на посаду судді;

2) видання указу Президента України про призначення на посаду судді.

Зазначаємо, що добір на посаду судді місцевого суду оголошено Комісією 03 квітня 2017 року.

З 17 квітня до 16 травня 2017 року 5 336 осіб подали до Комісії заяву та документи для участі в доборі.

За результатами здійснення перевірки відповідності осіб, які звернулися із заявою для участі в доборі, установленим законом вимогам до кандидата на посаду судді Комісією до участі в доборі допущено 4 935 осіб.

Крім того, 603 кандидати на посаду судді допущено до добору з урахуванням особливостей, визначених пунктом 29 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (кандидати, які були зараховані до резерву на заміщення вакантних посад суддів та включені до рейтингового списку, закінчення трирічного строку перебування в якому припало на період одного року до набрання або дев’яноста днів після набрання чинності цим законом).

Анонімне тестування з метою перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права та володіння державною мовою складали 4 128 кандидатів 31 жовтня 2017 року. Спостереження за тестуванням здійснювалось, зокрема, представниками Консультативної місії ЄС в Україні (EUAM), Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Українсько-канадського Проекту «Підтримка судової реформи, Проекту РЄ «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя».

За результатами автоматизованої комп’ютерної перевірки та оцінювання завдань 700 кандидатів із кращими результатами тестувань були допущені до складення з 13 до 19 листопада 2017 року тестування особистих морально-психологічних якостей, яке успішно склали 692 кандидати.

З 6 березня до 17 квітня 2018 року визначено результати спеціальної перевірки кандидатів на посаду судді, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки, за результатами якої 286 кандидатів продовжили участь у доборі та направлені для проходження спеціальної підготовки в Національній школі суддів України, яка тривала до червня 2018 року.

З 7 червня до 22 жовтня 2018 року визначено результати спеціальної перевірки кандидатів на посаду судді, які брали участь у доборі з урахуванням особливостей, визначених пунктом 29 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів». За результатами такої перевірки 591 кандидат продовжили участь у доборі.

З 7 червня до 12 вересня 2018 року визначено результати спеціальної перевірки кандидатів на посаду судді, які не мають стажу роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки, за результатами якої 388 кандидатів продовжили участь у доборі.

Кандидати на посаду судді, які не мають стажу роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки, з серпня 2018 року до травня 2019 року брали участь у спеціальній підготовці в Національній школі суддів України, за результатами якої участь у доборі продовжили 369 кандидатів.

Перший кваліфікаційний іспит під час вказаного добору проводився 29–31 жовтня 2018 року. Спостереження за тестуванням здійснювалось, зокрема, представниками Проекту ЄС «ПРАВО-JUSTICE», Консультативної місії ЄС в Україні (EUAM), Європейської Бізнес Асоціації, Програми USAID «Нове правосуддя», а також Ради з питань судової реформи та ГО «Український інститут майбутнього».

За результатами складення кваліфікаційного іспиту 656 кандидатів на посаду судді зараховано до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих загальних судів, 272 – до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих господарських судів та 328 – до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих адміністративних судів.

ВККСУ було оголошено конкурс стосовно 505 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах. Кожен кандидат мав право звернутися із заявою про рекомендацію у п’ять судів по всій країні.

 

Джерело