flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВРП відбулося обговорення стану впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи

16 серпня 2019, 08:31

14 серпня 2019 року у ВРП відбулася зустріч членів Вищої ради правосуддя, міжнародних і національних експертів Проекту Європейського Союзу «Право-Justice», Представництва Європейського Союзу в Україні, членів Ради суддів України, представників Державної судової адміністрації України та керівництва державного підприємства «Інформаційні судові системи» з метою обговорення стану та подальших кроків впровадження ЄСІТС.

Участь у заході взяли член Вищої ради правосуддя, голова робочої групи з питань опрацювання проекту Положення про ЄСІТС Лариса Швецова, члени ВРП Микола Худик та Лариса Іванова, начальник управління інформаційних технологій та захисту інформації секретаріату ВРП Олександр Радченко, експерти Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» Івар Талло, Поліна Казакевич, Наталія Ковалко, Іван Шерстюк, Марко Аавік, перекладач Проекту Сімона Теволде, координатор сектору верховенства права і боротьби з корупцією Представництва Європейського Союзу в Україні Манфредас Лімантас, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник Голови РСУ Вадим Бутенко, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, начальник управління інформатизації та судової статистики ДСАУ Олександр Слоніцький, генеральний директор державного підприємства «Інформаційні судові системи» Олег Тертичний, заступник генерального директора державного підприємства «Інформаційні судові системи» Тарас Олійник.

Зустріч відбулася з метою обговорення стану впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Член Вищої ради правосуддя, голова робочої групи з питань опрацювання проекту Положення про ЄСІТС Лариса Швецова повідомила, що згідно зі статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» до повноважень Ради належить затвердження проекту Положення про ЄСІТС, та зазначила, що у березні 2019 року впровадження ЄСІТС не відбулося, оскільки рішенням ВРП від 28 лютого 2019 року проект Положення повернуто ДСАУ на доопрацювання та запропоновано ДСАУ відкликати оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС.

Лариса Швецова поінформувала, що на сьогодні ВРП вжито заходи щодо доопрацювання проекту Положення про ЄСІТС, зокрема у квітні 2019 року проект Положення із врахованими зауваженнями був скерований для обговорення в суди. Крім того, у квітні 2019 року разом із представниками Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» проведено круглий стіл з метою обговорення проблем запуску ЄСІТС.

Нагадаємо, що за підсумком конкурсу 30 травня 2019 року Тертичного Олега Сергійовича призначено на посаду генерального директора державного підприємства «Інформаційні судові системи».

У зв’язку зі змінами у складі керівництва ДП «ІСС» виникла необхідність  провести відповідну зустріч з метою з’ясування готовності ЄСІТС та можливості запровадження системи, зауважила член ВРП.

Учасники заходу заслухали керівника державного підприємства «Інформаційні судові системи» Олега Тертичного щодо технічного оснащення і майбутніх напрямів руху запровадження ЄСІТС в судах України та представників Державної судової адміністрації України стосовно вжитих з квітня 2019 року заходів з опрацювання проекту Положення про ЄСІТС.

Також члени ВРП, експерти та представники суддівського самоврядування обговорили стан роботи та можливий графік запуску восьми модулів, серед яких – єдиний контакт-центр судової влади України, єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами, офіційна електронна адреса (електронний кабінет), офіційний веб-портал «Судова влада України», єдиний державний реєстр судових рішень, електронний суд, автоматизований розподіл та судова статистика.

Керівники ДП «ІСС» повідомили, що наразі передбачається створення нової архітектури системи. Пропонується використати інноваційні рішення та застосувати принцип системи «гібридної архітектури» ЄСІТС, що поєднує безпеку та сервіси для громадян, які є у відкритому доступі.

Як наголосив заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, у кінці серпня 2019 року план впровадження ЄСІТС буде винесено на обговорення з усіма учасниками.

Головний національний експерт Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» з питань електронного правосуддя Поліна Казакевич запевнила, що Проект готовий надати технічну, фінансову та координаційну допомогу, і наголосила, зокрема, на необхідності більш широкого залучення суддівської спільноти до етапів розробки та впровадження ЄСІТС.

 

Джерело