flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд публікує черговий огляд практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

01 жовтня 2019, 12:39

Огляд містить ряд актуальних позицій Касаційного кримінального суду, оприлюднених з 05 серпня по 09 серпня 2019 року.

Перш за все в огляді міститься ухвала про передачу кримінального провадження до об’єднаної палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду щодо питання про призначення покарання за сукупністю злочинів (частини 1, 4 ст. 70 КК) та ухвала про передачу кримінального провадження на розгляд Першої палати цього Суду щодо співвідношення понять «трудовий договір» та «договір про надання послуг» під час застосування положень п. 3 ч. 1 ст. 477 КПК.

Як завжди огляді містить ряд рішень присвячених питанням кваліфікації злочинів, зокрема, Верховний Суд скасував рішення судів першої та апеляційної інстанції, а кримінальне провадження за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого за ч. 1 ст. 246 КК, закрив на підставі п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення тому, що через законодавчі зміни до ст. 246 КК з 1 січня 2019 року діяння, в якому обвинувачується засуджений, перестало бути кримінально караним, оскільки, заподіяна ним шкода не могла вважатися істотною.

Також викладено важливу позицію щодо допустимості доказів та акцентовано увагу на тому, що отримання оперативним працівником відеодиску з записом з камер відеоспостереження, який було добровільно видано потерпілим 1 листопада 2017 року, а відомості про вчинення крадіжки за заявою потерпілого були внесені до ЄРДР 2 листопада 2017 року, суперечить вимогам частин 1, 2 ст. 41 КПК, оскільки оперативний працівник у порушення вимог КПК без доручення слідчого не уповноважений здійснювати процесуальні дії з власної ініціативи, тобто у непередбаченому кримінальним процесуальним законодавством порядку.

 

Джерело: Верховний Суд