flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд публікує черговий огляд практики ЄСПЛ

21 жовтня 2019, 09:00

Черговий (тридцять п’ятий) огляд практики ЄСПЛ містить опис однієї справи проти України –  CASE OF KATAN v. UKRAINE, яка висвітлює системну проблему дотримання положень процесуального законодавства при обранні особі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та його продовження.  В цій справі ЄСПЛ констатував порушення пунктів 1 та 3 ст. 5 Конвенції (право на свободу та особисту недоторканість) у зв’язку із відсутністю достатніх підстав та належного обґрунтування тримання під вартою заявниці і надмірної тривалості застосованого запобіжного заходу.

Варта уваги також справа CASE OF FEDULOV v. RUSSIA, яка стосувалася скарги заявника на нездатність органів влади забезпечити його безоплатними ліками, на які він мав право для лікування онкологічного захворювання. Проте ліки заявник отримав лише один раз у зв’язку із відсутністю належного і достатнього фінансування коштами з державного бюджету відповідної програми, внаслідок чого він був змушений їх придбавати за власний рахунок.

ЄСПЛ, розглянувши справу, вказав, що відмова у наданні заявникові допомоги з причини відсутності коштів державного бюджету не ґрунтувалася на положеннях національного законодавства та була свавільною, і констатував порушення ст. 1 Першого протоколу до Конвенції (право на мирне володіння майном).

 

 

Джерело: Верховний Суд