flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд публікує черговий огляд практики Європейського суду з прав людини

31 жовтня 2019, 11:43

Черговий (тридцять сьомий) огляд практики Європейського суду з прав людини містить, зокрема,  чотири рішення у справах проти України.

У рішенні в справі SAMOYLENKO v. UKRAINE стосовно дотримання права на свободу та особисту недоторканність ЄСПЛ констатував порушення пунктів 3 та 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, у справі YAKUSHCHENKO v. UKRAINE – порушення п. 1 ст. 6 Конвенції (право на справедливий суд) у зв’язку з неналежним розглядом національними судами важливих і відповідних аргументів заявника.  Справа SIRENKO AND OTHERS  v. UKRAINE  стосувалася питання дотримання законності, обґрунтованості обраного до заявників запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та його надмірної тривалості, за наслідками розгляду якої ЄСПЛ констатував порушення пунктів 1 та 3 ст. 5 Конвенції. Розглянувши справу SHTEPA v. UKRAINE про дотримання законності та обґрунтованості застосованого до заявниці запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, ЄСПЛ встановив наявність порушення п. 3 ст. 5 Конвенції та надмірність тривалості кримінального провадження, що стало причиною констатації порушення права заявниці, захищеного п. 1 ст. 6 Конвенції.

Варта уваги і справа EL OZAIR v. ROMANIA, відповідно до обставин якої працівники митної служби конфіскували у заявника всю суму незадекларованих грошових коштів, виявлених у його багажі під час митного огляду, та одночасно наклали на нього штраф за таке правопорушення, що, за рішенням ЄСПЛ, покладало надмірний тягар на заявника і становило порушення ст. 1 Першого протоколу до Конвенції (право на мирне володіння майном).

 

Джерело: Верховний Суд