flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС публікує Дайджест судової практики Верховного Суду зі спорів, що виникають із трудових відносин

31 липня 2020, 15:21

Уперше підготовлено комплексну добірку судової практики Верховного Суду  зі спорів, що виникають із трудових відносин, у зручній та доступній формі дайджесту.  В ньому, зокрема, вміщено правові висновки Великої Палати ВС, а також найактуальнішу практику Касаційного цивільного суду з цієї соціально чутливої  та соціально орієнтованої категорії справ.

Трудові спори системно займають третє місце за кількістю розглянутих справ КЦС. Тільки за перше півріччя 2020 року їх кількість становила 1415 і поступається лише спорам, що виникають із договірних відносин та щодо відшкодування шкоди.

У дайджесті вміщено практику з усіх видів трудових правовідносин, від моменту їх виникнення (укладання трудового договору), розвитку та зміни (питання оплати праці, відпустки, дисциплінарної та матеріальної відповідальності, зміни істотних умов праці тощо) і до їх припинення (з ініціативи роботодавця, з ініціативи працівника). Розглядаються деякі питання щодо застосування норм процесуального права під час розгляду трудових спорів.

Важливе місце в дайджесті належить практиці ВП ВС, у якій чітко розмежовано, які спори з трудо-правовим елементом розглядаються в цивільній, адміністративній чи господарській юрисдикціях, а які не підлягають розгляду в судовому порядку.

Цей дайджест є найповнішим збірником практики ВС, яка заклала міцний фундамент єдності та правової визначеності під час вирішення трудових спорів.

Верховний Суд